Wat is jouw dominante kant ?

En dan heb ik het niet over iemand in je omgeving ?
Je dominante hersenhelft dat is waar het hier over gaat. Het gedeelte van het brein, wanneer het onder stress staat, gaat bepalen. De baas is en ervoor zorg draagt dat het andere deel weinig meer in te brengen heeft.

Nu heb je een logisch deel en een creatief deel in je brein. Het logische deel, bij het merendeel van de mensen aan de linkerzijde gelegen houdt o.a. van lijstjes, duidelijkheid, stap voor stap met besef van tijd. Het meer creatieve deel overziet het groter geheel, heeft een creatieve invalshoek en maakt zich minder druk om tijd.

Wat-is-jouw-dominante-kant

Dit kan je van jezelf uitvogelen hoe dit bij jou zit, maar er is meer.

Belangrijk om te weten: Het linker gedeelte van het brein stuurt de rechterzijde van het lichaam aan, het rechtergedeelte van het brein de linkerzijde van het lichaam.  Een soort X.
Nu komt de ingewikkeldheid…
Je hebt van nature ook een dominant oog, oor, hand en voet. Prima toch? Niets mis mee.
Maar wel als de dominantie aan dezelfde zijde van het lichaam zit, dan komt namelijk de X niet meer tot z’n recht in een stressvolle situatie.

Stel je voor je linkerhelft van je brein is dominant, die van de logica. Dat betekent dat de rechterhelft van je brein “out of control ” is onder stress. Als dan ook het linkeroor dominant is dan wordt het signaal van het oor niet goed verwerkt in het rechter deel v/h brein (denk aan de X).

Andersom geredeneerd: Links (brein) stuurt rechts (lichaam) aan en laat daar nou net niet je dominante oor zitten.

Gevolg…. dan wordt het minder prettig om te moeten luisteren.
Ben je dan nog wel in staat om te luisteren naar een uitleg, het überhaupt te horen ?
Hoe moe is een kind wat zo in klas moet zitten of hoe vermoeiend kan een vergadering zijn ?

Naast het oor kan dit ook gelden voor het oog dan zie je het echt niet meer. Niet heel plezierig als je veel moet lezen. Geldt ook voor het bewegen en ook voor het spreken. Wat uiteindelijk ook weer stress veroorzaakt en dus steeds maar weer erger wordt. Het wordt zodoende een vicieuze cirkel.

De dominantiepatronen uittesten en de stress uit het systeem halen dat is wat ik doe in de praktijk.

line

Hulp bij begrip en inzicht

Herken je hier iets in of ben je nieuwsgierig hoe jij jouw leerstijl kan verbeteren, stress kan reduceren en bijvoorbeeld voor een groep kan spreken of ook onder stress kan blijven bewegen?

Heel graag ben ik bereikbaar voor nadere toelichting of een afspraak – Eline de Jong Via mijn contactformulier kunnen we al virtueel kennismaken, spreek je mij liever eerst telefonisch? Neem dan gerust contact met mij op via 06 51 75 04 31