Druk zijn is prima, te druk wordt vervelend. Herkenbaar?
Op zoek naar de balans tussen inspanning en ontspanning vanuit een eigen reflex. Hier vertel ik meer over.

Druk zijn & reflexen

Druk met allerlei dingen te doen of met allerlei gedachten. Het gaat vaak ongemerkt een tijd goed totdat er klachten gaan opspelen. Spierklachten bijvoorbeeld. Last van je rug of een beenspier wat stijver aanvoelt. Ook in je bewegingen; je maakt een misstap en kan jezelf niet zo goed opvangen. Dit kunnen reacties van je lichaam zijn op opgebouwde stress in je systeem of reflexen die minder goed werken. Met systeem bedoel ik hier je lichaam & geest.

Vanuit de kinesiologie wordt namelijk altijd naar beide gekeken, zowel lichaam als geest. Niet afzonderlijk van elkaar maar samen. Het een beïnvloedt het ander en vaak meer dan we denken.

Vanuit een reflex vang je jezelf normaal gesproken op. Dreiging van een val ? Dan zet je automatisch je been naar voren om jezelf op te vangen of als dat niet meer lukt strek je je armen uit om de val te breken. Er zijn veel verschillende reflexen gekoppeld aan bewegingen en/of gedrag.

Zo gaaf dat dit geautomatiseerd gaat. Is er bijvoorbeeld gevaar ? Dan weet je lichaam wat te doen. Je bent alerter, hormonen worden extra aangemaakt, je spieren zijn meer gespannen. Oftewel je bent klaar voor actie.

Een mooie samenwerking tussen je brein & je spieren. Je lichaam stelt prioriteiten en overleven staat met stip op 1!
Als een reflex niet goed geautomatiseerd is, dan is het een ongeremde reflex. Het woord zegt het al, ongeremd het blijft doorgaan. Bij een plotselinge prikkel (geluid, schrikreactie, val etc.) wordt een reflex geactiveerd. Overleven is het allerbelangrijkste.

Dit kan ook gebeuren als het helemaal niet zo gevaarlijk is, maar je ‘gewoon’ geschrokken bent. Een ogenschijnlijk onschuldige situatie kan al een trigger zijn.
Bij een ongeremde overlevings- Moro reflex (elke reflex heeft een eigen naam) heeft jouw lichaam eerst tijd nodig om van binnen tot rust te komen.

Cocktail voor gedoe

Staat dit reflex aan ?

Dan is de verbinding met het deel van de hersenen voor overleg en nieuwe informatieverwerking uit. Goed bij gevaar, heel vervelend als het constant aan staat of aangaat ook als het niet nodig is. Hoe kan een kind dan in de les nog opletten? Of een collega in een overleg z’n hoofd erbij houden? Een opdracht uitvoeren, omdat de uitleg niet is gehoord?

Je herkent het onder andere aan het constant zoeken naar balans tussen inspanning en ontspanning, het in cirkels om de leerstof of het werk heen draaien (niet alleen pubers ? maar ook volwassenen), niet stil kunnen zitten, weinig concentratie, moe en onrustig zijn.

De Moro is een van de primaire reflexen. Als je primaire reflexen elke keer aangezet worden, dan ben je heel druk. Heel druk met weer rustig worden van binnen. Je probeert de prikkels van de primaire reflexen te onderdrukken en te compenseren om normaal te kunnen functioneren.

Super vermoeiend, echt een cocktail van gedoe

Denk ook aan een overproductie van adrenaline waar je lichaam moeite mee heeft, spijsverteringsproblemen kunnen hiermee te maken hebben of je kan psychisch uit balans raken. Voor je gevoel heb je niets onder controle, voortdurend afgeleid. Eigenlijk verspil je veel tijd door er omheen te draaien. Zolang we de effecten niet bij onszelf aanpakken, blijft dit de werking van ons brein en gedrag beïnvloeden.

Nieuwsgierig naar jouw reflexen ?

Voor vragen of een afspraak mag je altijd even mailen. info@praktijkfris.nl
In de praktijk kan ik met behulp van de spiertest de reflexen uittesten.
In een volgend verhaal zal ik een ander reflex verder uitdiepen.

Bron: Primaire reflexen – reageren of ageren? van Margaret Mulder

line

Hulp bij begrip en inzicht

Herken je hier iets in of ben je nieuwsgierig hoe jij jouw leerstijl kan verbeteren, stress kan reduceren en bijvoorbeeld voor een groep kan spreken of ook onder stress kan blijven bewegen?

Heel graag ben ik bereikbaar voor nadere toelichting of een afspraak – Eline de Jong Via mijn contactformulier kunnen we al virtueel kennismaken, spreek je mij liever eerst telefonisch? Neem dan gerust contact met mij op via 06 51 75 04 31